Stappenplan
Oriënteren op het voortgezet onderwijs
Al vanaf begin groep 8 kun je je oriënteren op het voortgezet onderwijs en kijken welke VO-scholen jij leuk vindt. Belangrijk is dat je hierbij kijkt of de school aansluit bij jouw niveau en of ze extra ondersteuning kunnen bieden, mocht je dat nodig hebben. Je kunt informatie over de scholen vinden via de Keuzegids, websites van scholen en door de scholen te bezoeken. Laat je ouders de basisschool- en VO-voorlichtingsavonden bijwonen, bezoek samen met je ouders de open dagen en neem samen met klasgenootjes deel aan de lesjesmiddagen. Kijk voor alle data en tijden op de pagina Voorlichting. Houd de websites van de scholen in de gaten voor actuele informatie en gebruik deze vragenlijst uit de keuzegids voor je eerste zoektocht of open huis bezoek. Heel handig, je kunt deze pagina printen en meenemen.
De Doorstroomtoets
In de eerste weken van februari maak je de Doorstroomtoets. Bijna alle leerlingen maken deze toets. Je basisschool weet of je de Doorstroomtoets moet maken. Halverwege maart ontvang je de uitslag van de Doorstroomtoets. Mogelijk wordt het schooladvies van de basisschool daarna opnieuw bekeken en bijgesteld.
Het schooladvies
Je krijgt van je basisschool een advies voor het soort onderwijs dat het beste bij je past. Dat noemen we het schooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning of uitdaging op school nodig. Ook daar kan je basisschool advies over geven. Dat noemen we het plaatsingsadvies. In januari ontvang je van je basisschool een voorlopig advies. Met dit advies kan je je oriënteren op de scholen voor voortgezet onderwijs in de Zaanstreek. Bijvoorbeeld door naar het open huis of een lesjesmiddag te gaan. Uiterlijk 24 maart krijg je van de basisschool je definitieve advies. Bij het opgeven van je voorkeurslijst moet je rekening houden met dit advies.
Aanmelden
Begin maart ontvang je van de basisschool een e-mail met een link om je account bij ELK Zaanstad.nl te activeren. Tussen 24 en 31 maart kun je via ELK Zaanstad samen met je ouders je voorkeurslijst voor de Zaanse vo-scholen invullen. Je rangschikt alle Zaanse scholen, waarbij nummer 1 je favoriete school is. Het is verplicht alle scholen te nummeren, omdat sommige scholen meer aanmeldingen kunnen ontvangen dan plaatsen en er dan geloot moet worden. De basisschool en je ouders ondertekenen het formulier, waarna de basisschool je aanmelding voor 31 maart kan voltooien.
Plaatsen en inschrijven
VO-scholen streven ernaar om leerlingen te plaatsen op hun eerste voorkeur, maar als er op een school meer aanmeldingen zijn dan plekken, vindt er een loting plaats. Eerst worden leerlingen met voorrang geplaatst, daarna wordt er geloot onder toezicht van een notaris. Leerlingen die zich op tijd hebben aangemeld, krijgen op 17 april bericht van de VO-school waar ze zijn geplaatst. Praktijkscholen en het vso hebben meer tijd nodig en houden de PO-scholen en ouders op de hoogte. Leerlingen die zijn uitgeloot worden op een wachtlijst geplaatst en door de VO-school benaderd op het moment dat er een plek beschikbaar is gekomen. De wachtlijst staat 6 weken open.
Kennismaken met je nieuwe school
Als alle stappen zijn doorlopen, wordt het tijd om kennis te maken met je nieuwe school! Op woensdag 25 juni is er een kennismakingsochtend.