Vragen
Het schooladvies
Hoe en wanneer komt het basisschooladvies tot stand?
Het gesprek over het basisschooladvies begint al vanaf groep 7 met een voorlopig advies. Misschien waren er punten die je nog kon verbeteren en heb je hier met de basisschool en je ouders hard aan gewerkt. In groep 8 krijg je in januari nog een voorlopig advies. Met dit advies kan je je oriënteren op de scholen voor voortgezet onderwijs in de Zaanstreek. Uiteindelijk krijg je uiterlijk 24 maart het definitieve advies van de basisschool waarmee je je ook gaat aanmelden voor het VO.
Het schooladvies van de basisschool wordt opgebouwd uit drie elementen.
1) Wat is je potentieel (de cognitieve mogelijkheden)? Wat heb je laten zien in het primair onderwijs (prestaties/leervorderingen/ sociaal-emotionele ontwikkeling)?
2) Welke stimulerende factoren en talenten zijn aanwezig in jouw omgeving, die je schoolprestaties positief beïnvloeden? Welke eventuele belemmeringen zijn er?
3) Welke ondersteuning is er geboden en heb je daarvan geprofiteerd? Weten we wat werkt/welke begeleiding je nodig hebt om je prestaties positief te kunnen beïnvloeden?
De basisschool legt jou en je ouders in een persoonlijk gesprek uit waarom zij jou dat advies geven en neemt de net genoemde punten daarin mee. Daarbij krijgen jullie ook een kopie van het OKR: het onderwijskundig rapport. Hier staan onder andere je cijfers, scores en werkhouding beschreven. In het gesprek licht de leerkracht het OKR toe.
Welke schooladviezen worden er gegeven?
Er bestaan enkeladviezen waarbij het advies bestaat uit één onderwijssoort (bijvoorbeeld havo) en dubbeladviezen waarbij de basisschool een gemengd advies geeft (bijvoorbeeld vmbo-t/havo). Met een dubbeladvies zegt de basisschool dat je in ieder geval het eerst genoemde onderwijsniveau aan kan (in dit voorbeeld vmbo-t) en misschien wel meer (in dit voorbeeld havo). In het eerste jaar/ eerste jaren op de VO-school wordt duidelijk welk soort onderwijs het beste bij je past. De basisscholen geven één van de volgende schooladviezen:
• Vso*
• Praktijkonderwijs**
• Vmbo-b
• Vmbo-b/vmbo-k
• Vmbo-k
• Vmbo-k/vmbo-t
• Vmbo-t
• Vmbo-t/havo***
• Havo
• Havo/vwo
• Vwo
*Vso
Het voortgezet speciaal onderwijs (vso) is de verzamelnaam voor alle opleidingen die specialistische en intensieve begeleiding bieden. Hier kun je terecht als je een handicap of beperking, een leerstoornis, langdurige ziekte of gedragsproblemen hebt. Ook al heb je een beperking, in het voortgezet speciaal onderwijs kun je een gewoon diploma voor vmbo, havo of vwo halen. Dat kan doordat je in het vso extra hulp krijgt. Vanuit het speciaal onderwijs kunnen leerlingen mogelijk instromen in het reguliere onderwijs of doorstromen naar een gewone vervolgopleiding. Het Zaanstreek College en GVO Dynamica zijn vso scholen in de Zaanstreek. Je kan alleen naar het vso met een toelaatbaarheidsverklaring. Deze wordt afgegeven door de Commissie voor Toewijzing en Advies. Jouw basisschool weet wat de criteria zijn.
**Pro/vmbo-klas
Als je aan de criteria voor praktijkonderwijs voldoet, ga je naar de praktijkschool en krijg je een passend aanbod. Je kunt dan geplaatst worden in een pro/vmbo-klas als de praktijkschool potentie voor je ziet om door te stromen naar het vmbo.
***Advies vmbo-t/havo (mavo/havo)
Met een vmbo-t/havoadvies kun je je aanmelden op Het Saenredam voor een mavo/havo brugklas of kiezen voor een havo-kansklas op een vmbo-school, zoals Trias VMBO (samenwerking met Bertrand Russell College) of Pascal Zuid (samenwerking met Blaise Pascal College). Bij Compaen VMBO of Zuiderzee College word je in een tl+-klas geplaatst, waar je kunt doorstromen naar havo 2. Lukt de overstap niet, dan volg je het mavo-programma. Leerlingen met een vmbo-t/havoadvies kunnen niet naar een havo/vwo-school.
Overige dubbeladviezen
Bij alle andere dubbeladviezen besluit de school van inschrijving over de plaatsing. Deze is afhankelijk van de opbouw en organisatie van de school, waarbij zoveel mogelijk rekening zal worden gehouden met jouw wensen en mogelijkheden.
Wat kunnen mijn ouders doen als ze het niet eens zijn met het definitieve basisschooladvies?
In dat geval kunnen je ouders een gesprek aanvragen bij je leerkracht en/of de directie van de basisschool. De basisschool geeft dan meer uitleg over het basisschooladvies. Als de school en je ouders er niet uitkomen, kan in het onderwijskundig rapport (OKR) worden opgenomen dat je ouders het niet eens zijn met het gegeven basisschooladvies. Je ouders kunnen ook een bezwaar of klacht indienen bij het bestuur van je basisschool. Zie daarvoor ook de klachtenregeling van het bestuur van je basisschool.
Om ervoor te zorgen dat je wel op tijd wordt aangemeld bij een VO-school is het belangrijk dat er wel alvast een aanmelding wordt gedaan op basis van het schooladvies van het PO, ook als er nog een procedure loopt. In het OKR kunnen je ouders bij zienswijze aangeven dat zij het niet eens zijn met het schooladvies van de PO-school. De uitkomst van een eventueel nog lopende klachtenprocedure kan leiden tot aanpassing van het schooladvies. Als jij op dat moment al aangemeld bent voor het VO, neemt jouw basisschool contact op met de VO-school van eerste voorkeur en de VO-school waar je aangemeld staat voor overleg.
Wat betekent leerwegondersteuning vmbo voor een leerling?
Verreweg de meeste leerlingen kunnen zonder extra ondersteuning succesvol hun school doorlopen. Daarnaast is een groep leerlingen die met lichte ondersteuning op school geholpen wordt. Een kleine groep leerlingen heeft meer ondersteuning nodig, waarbij ook specifiek gelet wordt op de individuele behoeften van een leerling. Op de websites van de scholen wordt beschreven welke arrangementen per school beschikbaar zijn. Uitgangspunt is dat leerlingen altijd onderdeel zijn van een normale klas en dus niet in aparte groepen worden ondergebracht. Kijk voor meer informatie ook op de website van het samenwerkingsverband Zaanstreek.
Oriënteren op het voortgezet onderwijs
Hoe vrij ben ik om een VO-school te kiezen?
De VO-school waarvoor je je aanmeldt moet de onderwijssoort bieden die overeenkomt met je schooladvies en eventueel (extra) ondersteuning of uitdaging kunnen bieden, als je dat nodig hebt. Welke scholen dat zijn, vindt je in de Zaanse Keuzegids en op deze website. Als je een vmbo-t/havoadvies hebt, kan je niet naar een havo/vwo-school.
Wil je je ook aanmelden voor scholen buiten de Zaanstreek? Dat kan zonder invloed op je aanmelding in de Zaanstreek. Volg daarvoor de procedure van de betreffende school en vermeld het op je aanmeldformulier.
Waar kan ik op letten bij het (be)zoeken van VO-scholen?
Hier vind je een vragenlijst met suggesties voor de eerste zoektocht of voor tijdens het open huis of de lesmiddag. De vragenlijst staat ook in de Zaanse Keuzegids. Neem deze vragenlijst mee als je een school bezoekt. Handig, want op de achterkant is er ruimte voor aantekeningen.
Wat zijn de belangrijkste tips voor mijn ouders?
Voor veel ouders en leerlingen blijft het een lastige klus, de schoolkeuze. Daarom geven we u een aantal praktische tips.
- Vraag om hulp: Als je iets niet begrijpt, ga dan naar de leerkracht van uw kind. Weet die het antwoord ook niet? Vraag of hij/zij het kan uitzoeken. Bespreek ook eventuele zorgen of meningsverschillen met de leerkracht.
- Bezoek meerdere scholen: Ga samen met je kind verschillende VO-scholen bekijken. Stel vragen en laat je informeren over hoe zaken op de school geregeld zijn. Gebruik de vragenlijst op pagina 17 als hulpmiddel.
- Maak een lijst: Stel samen met je kind een lijst op van de plus- en minpunten van de bezochte scholen en bespreek deze samen.
- Vraag andere ouders: Ken je ouders met kinderen die al op de school zitten waar jouw kind naartoe wil? Vraag hen naar hun ervaringen met de school.
- Controleer het onderwijskundig rapport (OKR): Zorg ervoor dat alle belangrijke bijzonderheden, zoals een dyslexieverklaring, (leer)problemen of resultaten van eigen onderzoek, in het OKR zijn opgenomen. Je kunt als ouder ook je zienswijze/ visie laten noteren in het OKR. Denk je dat je kind recht heeft op voorrang bij inschrijving? Vermeld dit op het aanmeldformulier en voeg een onderbouwing toe aan het OKR.
- Vragen? Heb je nog andere vragen of bijzondere omstandigheden? Vraag dan een gesprek aan met de basisschool en/of VO-school.
- Lees de schoolgids: Elke VO-school heeft een schoolgids voor ouders. Hierin staan belangrijke informatie zoals de uitgangspunten van de school, lestijden, speciale programma’s, en de vrijwillige ouderbijdrage. Deze gids is vaak online te vinden of op te vragen tijdens het open huis.
- Houd belangrijke datums bij: Op pagina 16 van de keuzegids staan alle belangrijke datums voor de overstap naar het voortgezet onderwijs. Zorg dat je deze in de gaten houdt om verrassingen te voorkomen.
Er zijn ook een aantal handige websites die je als ouder kan raadplegen
Minocw.nl
De website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hier is de wet- en regelgeving over het onderwijs te lezen, met informatie speciaal voor ouders.
Oudersonderwijs.nl
Ouders & Onderwijs is de landelijke belangen- behartiger voor ouders en als ouder kan u ook telefonisch of via hun website vragen stellen.
Routeplanner.fietsersbond.nl
Wilt u weten wat de handigste fietsroute is naar de nieuwe school van uw kind? Deze fietsrouteplanner helpt u de kortste of meest autoluwe, veilige route te bepalen.
Scholenopdekaart.nl
Deze landelijke website helpt ouders en leerlingen uit groep 8 bij het zoeken naar een VO-school. De informatie is gebaseerd op de gegevens van de Rijksoverheid en informatie van de VO-scholen zelf. U kan op deze website VO-scholen met elkaar vergelijken.
Swvvozaanstreek.nl/ouder-en-jeugdsteunpunt
Speciaal voor ouders en leerlingen hebben de samenwerkingsverbanden Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs Zaanstreek een ouder- en jeugdsteunpunt ingericht. Heeft u vragen over passend onderwijs, of wilt u advies van of een gesprek met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u niet alleen terecht bij de school van uw kind, maar ook bij dit ouder- en jeugdsteunpunt.
Govmbo.nl
Op deze website vind je informatie over het voortgezet onderwijs in het algemeen en het vmbo in het bijzonder. Lees meer over de profielen, de vakken en de mogelijkheden na het vmbo. Je kunt via de GO VMBO game zelf op onderzoek uitgaan. Met de game leren basisschoolleerlingen spelenderwijs hoe het voortgezet onderwijs en het vmbo in elkaar zitten.
Hoe is de leerwegondersteuning in het vmbo geregeld?
In 2014 is de wet ‘passend onderwijs’ ingevoerd. Dit betekent dat scholen een zorgplicht hebben. De schoolbesturen zorgen er gezamenlijk voor dat zij alle leerlingen die (extra) ondersteuning nodig hebben, een plek kunnen bieden. Op alle Zaanse scholen wordt ondersteuning aangeboden, dat noemen we de basisondersteuning. De hulp via de basisondersteuning kan te maken hebben met leren, maar ook met hoe je je lichamelijk of geestelijk voelt, of hulp bij een moeilijke thuissituatie. Naast de basisondersteuning zijn er VO- scholen die extra ondersteuning kunnen bieden aan leerlingen die dat nodig hebben, zoals maatwerk op een reguliere VO-school of een plek op het voortgezet speciaal onderwijs. De basisschool geeft aan of je extra ondersteuning nodig hebt en zo ja, op welk gebied. De scholen voor voortgezet onderwijs zorgen ervoor dat zij de benodigde basisondersteuning kunnen bieden. Het kan zijn dat een school de gevraagde ondersteuning niet zelf kan bieden. In dat geval begeleidt de school waar je bent aangemeld je door naar een beter passende plek.
Vragen over passend onderwijs?
Ouders die vragen hebben over de samenhang tussen het onderwijsaanbod van de VO-school waar hun kind geplaatst is en de (extra) ondersteuningsbehoefte, kunnen contact opnemen met de VO-school om nader kennis te maken. Samen kan dan worden gekeken of het onderwijsaanbod aansluit op de persoonlijke kenmerken van de leerling en of er misschien extra hulp/ondersteuning nodig is. Als ouders vragen hebben over passend onderwijs, of advies van of een gesprek willen met iemand die met hen meedenkt, kunnen zij terecht bij het Ouder- en Jeugdsteunpunt van het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs Zaanstreek. Vragen kunnen gesteld worden via het contactformulier op de website swvvozaanstreek.nl/ouder-en-jeugdsteunpunt. Het steunpunt is ook elke dinsdag en vrijdag (behalve in de schoolvakanties) telefonisch en via WhatsApp bereikbaar tussen 11.00 – 12.00 uur, op telefoonnummer 06 – 57 41 32 34.
Aanmelden en inschrijven
Hoe verloopt de aanmeldprocedure?
Tussen 24 maart en 31 maart kan je je voorkeursscholen via ELK Zaanstad.nl doorgeven aan je basisschool. Je nummert alle scholen; de school waar je het liefst naartoe wil, geef je het nummer 1, de VO-school waar je daarna het liefst naartoe wil geef je nummer 2, enzovoort. Het is verplicht om alle Zaanse VO-scholen te nummeren, want het kan namelijk zijn dat een VO-school meer aanmeldingen krijgt dan dat ze leerlingen kunnen plaatsen. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen in één keer horen naar welke VO-school ze gaan, nummeren alle leerlingen alle VO-scholen die passen bij hun schooladvies. De basisschool en jouw ouders ondertekenen de aanmelding. De basisschool zorgt ervoor dat de aanmelding én je OKR uiterlijk 31 maart naar je VO-school van eerste voorkeur wordt gestuurd.
Bekijk ook dit instructiefilmpje over het doorgeven van de voorkeursscholen in ELK.
Ik zit niet in de Zaanstreek op school en ik wil mij aanmelden voor de brugklas op een VO school in de Zaanstreek. Wat moet ik doen?
Een leerling van buiten de Zaanstreek kan zich aanmelden door het Aanmeldformulier Buitenleerling in te vullen en deze te overhandigen aan de VO-school van eerste voorkeur, zie de scholenpagina’s voor de contactgegevens. De VO-school van eerste voorkeur is aanspreekpunt, neemt de aanmelding in behandeling en informeert jou en je ouder/verzorger over de voortgang van de aanmelding. Het aanmeldformulier moet uiterlijk 31 maart ontvangen zijn door de VO-school van eerste voorkeur. Alle leerlingen die zich op tijd hebben aangemeld, krijgen op 17 april bericht van de VO-school waar zij zich hebben aangemeld (m.u.v. pro en vso).
Wanneer en hoe hoor ik op welke VO-school ik ben geplaatst?
Op donderdag 17 april krijg je bericht van de school waar je bent geplaatst. De praktijkscholen en het vso hebben een langere behandeltijd nodig en houden je basisschool (en evt. je ouders) op de hoogte gedurende de behandelfase als over de plaatsing.
Ik ben niet geplaatst op mijn school van eerste voorkeur of niet tevreden met mijn plaatsing. Wat nu?
VO-scholen streven ernaar om leerlingen te plaatsen op hun eerste voorkeur, maar als er op een school meer aanmeldingen zijn dan plekken, vindt er een loting plaats. Eerst worden leerlingen met voorrang geplaatst, daarna wordt er geloot onder toezicht van een notaris. Het kan dan voorkomen dat jij op een school van je tweede voorkeur of lager wordt geplaatst. Leerlingen die zijn uitgeloot worden op een wachtlijst geplaatst. De school neemt contact met je op als er een plek beschikbaar is gekomen. Dit kan tot 29 mei. Meer informatie over de loting en de wachtlijst lees je in De Procesbescrijving Loting Zaanse Overstapmomenten
Als jij of je ouder(s)/verzorger(s) het niet eens zijn met het plaatsingsbesluit, kunnen je ouders hiertegen bij het bevoegd gezag van de school van eerste voorkeur bezwaar aantekenen. Bekijk hier de Bezwarenprocedure van de Zaanse Overstapsmomenten.
Wanneer heb ik voorrang op een school?
Sommige VO-scholen geven bepaalde leerlingen voorrang bij inschrijving, waardoor je niet hoeft deel te nemen aan een eventuele loting en verzekerd bent van een plek. Voorrang krijg je bijvoorbeeld als je broer of zus al op de school zit of als er dringende persoonlijke omstandigheden zijn, zoals gezondheids- of thuissituaties, die een specifieke school noodzakelijk maken. Deze voorrang wordt niet snel toegekend. Als je denkt recht te hebben op voorrang, kun je dit aangeven op het aanmeldformulier. Je ouders moeten dit goed onderbouwen, en de basisschool vermeldt de redenen in je OKR. De VO-school beslist vervolgens of je voorrang krijgt.
De Doorstroomtoets
De uitslag van mijn Doorstroomtoets is hoger dan mijn voorlopige schooladvies, wat nu?
Komt uit de doorstroomtoets een hoger advies dan het voorlopig advies van de basisschool? Dan gaat de basisschool met jou en je ouders in gesprek. Dat noemen we heroverwegen. In dat geval wordt er gekeken of het schooladvies dat je eerder hebt gehad, wel juist was of wellicht bijgesteld moet worden.
De basisschool is verplicht een heroverwegingsgesprek te voeren, maar is niet verplicht het advies op te hogen. De school moet dan goed motiveren waarom zo’n bijstelling niet in het belang van de jou is. Als je basisschool besluit om een hoger advies te geven, noemen we dat bijstellen. Dit kan alleen omhoog, nooit naar beneden. Het besluit over wat voor jou het beste soort onderwijs is, blijft bij de basisschool.
De uitslag van mijn Doorstroomtoets is lager dan mijn voorlopige schooladvies, wat nu?
Heb je de toets minder goed gemaakt dan verwacht? Dat is jammer, maar dat verandert niets aan je basisschooladvies.
Mijn schooladvies is naar aanleiding van de Doorstroomtoets niet bijgesteld, wat nu?
De basisschool kan besluiten dat het schooladvies niet aangepast wordt, ook al geeft de Doorstroomtoets een hoger advies weer. De school moet dan goed motiveren waarom zo’n bijstelling niet in het belang van de leerling is. Als de ouders en school van mening verschillen kunnen de ouders eventueel bezwaar maken bij het schoolbestuur van de PO-school
Kennismaken met je nieuwe school
Wanneer is de kennismakingsochtend?
Op woensdag 25 juni 2025 is er een kennismakingsochtend op jouw nieuwe school.
Wanneer kan ik meer informatie verwachten over de kennismakingsochtend?
Deze informatie ontvang je in mei/juni van je nieuwe school
Overig
Heeft u een vraag over de regels en afspraken van de Zaanse POVO Overstap?
Een goede overstap van de PO-school naar een VO-school is van groot belang voor een succesvolle schoolcarrière. Daarom worden in het Onderwijsplatform Zaanstreek, waaraan de Zaanse schoolbesturen van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs deelnemen, elk jaar afspraken gemaakt over de wijze van verwijzing naar, en inschrijving op, een VO-school. Alle Zaanse schoolbesturen hebben toegezegd zich te houden aan de afspraken van de Zaanse POVO Overstap. Alle ouders die hun kind aanmelden voor de brugklas op een VO-school moeten ook toezeggen zich aan de afspraken van de Zaanse POVO Overstap te houden door bij de aanmelding hiervoor te tekenen. Hier vindt u het beleidsdocument De Zaanse POVO Overstap met alle afspraken en regels.
Heeft u een vraag over het schooladvies of bent u het niet eens met het schooladvies?
Als ouders bezwaar hebben tegen het proces van totstandkoming van het schooladvies en/of het schooladvies zelf en hier met de professionals van de basisschool niet uit komen, kunnen zij een klacht of bezwaar indienen bij het bestuur van de desbetreffende basisschool. Zie daarvoor ook de klachtenregeling van het bestuur van de basisschool.
Heeft u vragen over passend onderwijs?
Ouders die vragen hebben over de samenhang tussen het onderwijsaanbod van de VO-school waar hun kind geplaatst is en de (extra) ondersteuningsbehoefte, kunnen contact opnemen met de VO-school om nader kennis te maken. Samen kan dan worden gekeken of het onderwijsaanbod aansluit op de persoonlijke kenmerken van de leerling en of er misschien extra hulp/ondersteuning nodig is.
Voor vragen over passend onderwijs, of als ouders advies willen of een gesprek willen met iemand die met hen meedenkt, kunnen ze terecht bij het Ouder- en Jeugdsteunpunt van het Samenwerkingsverband Primair en Voortgezet Onderwijs Zaanstreek. Vragen kunnen worden gesteld via het contactformulier op de website swvvozaanstreek.nl/ouder-en-jeugdsteunpunt.nl. Het steunpunt is ook telefonisch en via WhatsApp bereikbaar op dinsdag en vrijdag (behalve tijdens schoolvakanties) van 11.00 – 12.00 uur op 06 – 57 41 32 34.
Heeft u een klacht of bezwaar betreft de plaatsing?
Een ouder/verzorger van een leerling die het niet eens is met het besluit van het bevoegd gezag van de school van eerste voorkeur tot het niet inschrijven van de kandidaat-leerling op een door ZAAM, OVO of Sint Michaël in standgehouden school, kan hiertegen bij het bevoegd gezag van de school van eerste voorkeur bezwaar aantekenen. Bekijk hier de Bezwarenprocedure van de Zaanse Overstapsmomenten.
Heeft u een suggestie of vraag over de algemene procedure?
Opmerkingen en suggesties over de procedure van Zaanse POVO Overstap als zodanig kunnen worden gestuurd naar de projectleiding (info@povo-zaanstreek.nl). Deze opmerkingen worden meegenomen bij de evaluatie van de procedure naar het volgende jaar.